Klimatsmarta plan till Ö-vik

Från den 2 februari 2020 flyger BRA mellan Örnsköldsvik och Stockholm Bromma. Dessutom har man köpt in ett nytt bränsleeffektivt och klimatsamt flygplan.

Trafiken mellan Örnsköldsvik och Stockholm Bromma kommer att göras med ett helt fabriksnytt flygplan av märket ATR-72 600 med plats för 72 passagerare. Planet kommer från den franska fabriken i månadsskiftet mars och april.

- Responsen från Örnsköldsvik, sen vi berättade att vi skulle öppna linjen, är enormt positiv och glädjande. Därför känns det rätt att redan nu öppna upp för bokning av sommarens flygresor, säger Ulrika Matsgård, som är kommersiell chef för flygbolaget BRA.

Flygplanet, ATR-72 600 är den absolut senaste modellen av världens bränsleeffektivaste och därmed klimatsmarta, så kallade turbopropellerflygplan. Bränsleförbrukningen per mil motsvarar en mopeds per person.

Flygplanen flyger på cirka 6000 meters höjd och orsakar därmed inga så kallade ”höghöjdseffekter”, vilka bildas från cirka 8000 meters höjd eller högre.

BRA är det enda flygbolaget i världen som klimatkompenserar för mer än alla utsläpp som bolaget genererar, närmare bestämt för 190 000 ton CO2 (och släppte ut 170 000 ton CO2 2018).

Bolaget erbjuder dessutom alla resenärer möjlighet att boka fossilfritt och palmoljefritt biobränsle mot ett tillägg om 300 kronor i BRAs Miljö Class. Det har bolaget erbjudit sedan år 2018.

Mer om hur BRA arbetar för ett fossilfritt flyg finns att läsa på www.flygbra.se/miljolänk till annan webbplats