LFV och Örnsköldsvik Airport utvecklar framtidens flygplatser i unikt samarbete

Nu startar utvecklingen av ett internationellt test- och demonstrationscenter för fjärrstyrda och autonoma flygplatser på Örnsköldsvik Airport. Arenan kommer att utgöra ett forum för aktörer inom flygbranschen och intressenter från industrin, akademin, myndigheter och regionen.

Örnsköldsvik Airport är världens första flygplats med flygtrafikledning på distans. Sedan april 2015 leds flygtrafiken där från LFVs kontrollcentral i Sundsvall. Nu tar LFV och Örnsköldsviks Airport samarbetet vidare för att utveckla automation och digitalisering med fokus på säkerhet, effektivitet och hållbarhet.
– Det här är mycket positivt och vi ligger redan i dag i framkant vad gäller fjärrstyrning och innovation här i Örnsköldsvik. Med en arena för att testa nya former av automatiserade tjänster där vi är många som samarbetar är också ett kvitto på vår regions attraktivitet och kunnande kring digitaliseringens möjligheter, säger flygplatschef Robert Gyllroth.
– Den testarena som nu etableras och som VINNOVA är med och stödjer, kommer att erbjuda unika möjligheter för forskning och demonstration av nya koncept på en flygplats i realtid, säger Gunnar Olsson på LFVs FoI-avdelning.

Värdet av att validera lösningar i realistiska miljöer är stort. Det ökar kvaliteten i forskningen och ger bättre beslutsunderlag för kommande investeringar.
Sedan våren 2018 har ett forskningsprojekt, Autotomated Vechicles for Airports, AVAP, fokuserat på att utveckla självkörande fordon som sköter plogning, sopning och gräsklippning på flygplatser. Till hösten 2019 kommer projektet, som finansieras av Trafikverket, att demonstrera möjligheterna att genomföra flygplatsbevakning samt autonom snöröjning, gräsklippning och friktionsmätning.
– LFV har under många år arbetat med forskning och innovation för att nya lösningar för morgondagens flyg både nationellt och internationellt. Nya samarbeten skapar nya möjligheter och stärker Sveriges position inom digitalisering och innovation, säger Gunnar Olsson.

För mera information kontakta LFVs presstjänst på telefon 011-19 20 50.

LFV är Sveriges ledande aktör inom flygtrafikledning för civil och militär luftfart med tillhörande tjänster. Våra flygledare leder dagligen cirka 2 000 flygplan i svenskt luftrum. LFV var först i världen med flygtrafikledning på distans och vi driver digitaliseringen inom flera områden. Genom olika samarbeten är vi med och effektiviserar det europeiska luftrummet. LFV har 1 100 anställda och en omsättning på 3,3 miljarder kronor.

Fakta om LFV

  • LFV flygtrafikleder vid 20 flygplatser och från tre kontrollcentraler i Sverige.
  • LFV har över 70 års erfarenhet och kunskap av flygtrafiktjänst och flygsäkerhet. 30 års erfarenhet av affärer i över 50 länder.
  • 40 års erfarenhet av civil/militär integration av flygtrafiktjänst.
  • LFV är ett statligt affärsverk.
  • 785 000 flygrörelser i svenskt luftrum 2018.
  • 99,9 procents punktlighet.
  • 100 procent uppfyllda flygsäkerhetsmål.