Kreta

Den perfekta semesterön med underbara, milslånga stränder och skiftande natur!

Kreta Detur

Greklands största ö har mycket att erbjuda med sina timjansdoftande kullar, glittrande bukter, grottor i bergen och ett varmt folk som inte är sena med att bjuda till när de får besök! Hyr en moped och ta er runt och utforska ön där små pittoreska byar och tavernor finns bakom varje hörn. Här serveras grekiska sallader, tzatziki och ouzo i friska mängder. Det turkosblå vattnet håller en behaglig badtemperatur långt in på hösten och det är inte alls svårt att förstå varför Kreta är ett så populärt resmål. Kreta är den sydligaste av Greklands ca 3,500 öar och har därmed endast två årstider, en varm torr sommar varvat med en mild, fuktig vinter. Klimatet, landskapet och de fruktbara slätterna passar perfekt för de odlingar som är traditionella i medelhavsområdet. Här trivs oliver, vindruvor, fikon och citrusfrukter. En semester på Kreta lämpar sig väl både för den som vill ta det lugnt och för den som önskar en mer aktiv semester. Här erbjuds ett brett utbud av Spa-anläggningar, vinprovningar eller kulinariska utflykter. Men också mer fartfyllda aktiviteter såsom gokart, dykning, cykelturer och vattenland. Är det kulturen som lockar finns här det gott om arkeologiska utgrävningar och museum, flera olika kulturfestivaler med teater- och musikuppträdanden, vinfestivaler samt konst- och fotoutställningar för att nämna några.

Chania är Kretas andra största stad som med sina drygt 60,000 invånare är ståtligt belägen på den frodiga nordvästsidan av ön. Sedan antiken har Chania mött mängder av olika erövrare och präglats av olika folkslag såsom Venetianer och Osmaner, vilket också märks i stadens lämningar.
Vackra Chania har lyckats bevara sin historiska karaktär i den växande turismen och anses också vara en av de vackraste städerna i Grekland. I Chanias ”Gamla stan” kan du hitta färggranna mysiga caféer, små butiker och marinan med fiskebåtar som levererar färsk fisk till restaurangerna kring hamnen. Längs med den milslånga stranden som sträcker ut sig väster om Chania ligger semesterorterna som ett pärlband. Många av dem har vuxit ihop, och det vara svårt att se när man åker ur den ena och kommer in i den andra. Den trevliga stämningen, närheten till stranden och ett bra utbud av det mesta gör Chaniakustens semesterorter till ett idealiskt resmål för alla. Här finns ett stort urval att välja mellan, t.ex lilla Agii Apostolis med sina lagunformade vikar och grekiska atmosfär, pulserande Platanias med sitt enorma utbud av restauranger och barer eller fiskebyn Kolymbari som fortfarande känns riktigt genuin.

Rethymnon är Kretas tredje största stad med ca 40 000 invånare och ligger på nordsidan, mellan Chania och Heraklion. Staden är byggd på en udde och ett perfekt semestermål för den som vill kombinera både strandlivet med stadens utbud. Rethymnon är en blandning av venetiansk och turkisk arkitektur och i gamla stan vindlar gränderna ner till restaurangerna i den gamla hamnen. Här finns många restauranger och ett tips är att se var grekerna själva väljer att äta middag. Rethymnon har en av Kretas finaste sandstränder och den sträcker sig från den venetianska hamnen och 20 km österut, och en bit ut från centrum brukar det vara gott om plats även i högsäsong. Rethymnonprovinsen bjuder på en skiftande natur med berg, raviner, grottor, gröna dalar och floder vilket ger stora möjligheter till naturupplevelser om man vill ta en paus från stadslivet. Förutom en bländande natur, finns här ett stort antal platser av arkeologisk betydelse, historiska platser, kyrkor och kloster. För den som önskar en mer aktiv semester finns det mycket att välja på. Här kan man välja att bo centralt i stan eller lite lugnare till i någon av de mindre semesterorterna som finns efter östkusten.

Varmt välkomna till Kreta!

Läs mera om Kreta via deturs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Texter och bilder från Detur.se

Kontakt

Avgångar
2022 Till Kreta torsdagar 15 september - 20 oktober.

2023 Till Kreta torsdagar 12 september - 24 oktober

Boka via:
detur:
www.detur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefon 08-723 46 00.

Boka lokalt hos
Ticket Örnsköldsvik
www.ticket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefon 0660-843 70