Bagage

Resväskor

Handbagage

Mått och vikt på tillåtet handbagage varierar alltid mellan flygbolag. Kontrollera därför med ditt flygbolag vilka regler som gäller just där.

​Kontroll av handbagage

Den 1 mars 2015 infördes gemensamma regler för att upptäcka explosiva ämnen på Europas flygplatser.

Flygplatserna följer EU-reglerna och därmed de föreskrifter som ges ut av Transportstyrelsen.

Det betyder att slumpvisa kontroller genomförs av resenärers handbagage i säkerhetskontrollen. Kontrollen görs manuellt eller med så kallad ETD-utrustning (Explosive Trace Detection).

Resenärer, som väljs slumpvis, placerar sitt handbagage på ett bord för kontroll, manuellt eller genom provtagning med ETD, så kallad ”sniffer”. Kontrollen är snabb med målsättning att påverka passagerarflödet så lite som möjligt.

För mer information besök Transportstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övervikt

Vikt- och måttgränser för övervikt av bagage varierar beroende på vilket/vilka flygbolag du flyger med och vilken kategori flygbiljett du har. Mer information om vikt, mått och pris för övervikt får du av respektive flygbolag.

Förlorat eller försenat bagage

Om du förlorar ditt bagage eller om det blir skadat eller försenat ska du kontakta flygbolagets representant i terminalen. När ditt bagage har kommit till rätta kontaktar de dig för att bestämma en tid för leverans. Om du upptäcker att bagaget är skadat när du kommit hem, kontakta respektive flygbolag eller dennes agent.

Större bagage för incheckning

Du kanske behöver ta med dig en barnvagn, rullstol eller cykel på din flygresa. Det finns särskilda regler för specialbagage och ibland tillkommer en extra kostnad för det. Kontakta ditt flygbolag för mer information. 

 

Märk ditt bagage​

Kom ihåg att märka ditt bagage med namn och adress. Lägg gärna en lapp inuti väskan också. Om ditt bagage kommer bort går det snabbare och enklare att identifiera ditt bagage. 

Vätskor och otillåtet bagage

Enligt gällande EU-regler och av säkerhetsskäl får du endast ta med dig en begränsad mängd vätskor i ditt handbagage. Om du ska byta flyg i ett annat land, glöm inte att ta reda på vilka regler som gäller där.

Med vätskor menas till exempel dryck, krämer, geléer, sprayer, blandningar av vätska och fasta ämnen och innehåll i tryckbehållare, till exempel vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig plastpåse som rymmer en liter. Varje förpackning får innehålla max 100 milliliter och du får ta med dig så många förpackningar som ryms i plastpåsen, som ska vara stängd. Påsen med förpackningar visar du upp i säkerhetskontrollen.

Dessa regler för vätskor gäller enbart för handbagage och inte för incheckat bagage.

Du får ta med dig barnmat, mediciner och vätska som ingår i specialdiet. De måste också visas upp i säkerhetskontrollen.

På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om regler kring vätskor i handbagage och om otillåtet bagage, transportstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kontakta ditt flygbolag för mer information om deras specifika bagageregler.

Saknar du ditt bagage kontakta Örnsköldsvik Airport tele 070-528 74 71 eller via e-post paxhandling@oer.se