Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik!

Från och med februari kan fler boende och besökare i Örnsköldsvik resa klimatsmart. Då lanseras en mobilitets- och bildelningstjänst som gör det möjligt att hyra nyckellösa elbilar på ”hotspots” i Paradisgaraget, hos de större hotellkedjorna och på flygplatsen.

Bara en tredjedel av invånarna i kommunen reser i dag på ett hållbart sätt – och lösningen stavas inte bara kollektivtrafik. För Örnsköldsviks kommun är mobilitet som tjänst är en viktig del av framtidens hållbara transportlösning.

Andreas Jansson, ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun säger:

– Vi vill ge alla en bättre chans att åka utsläppsfritt i Örnsköldsvik. E-go är först ut i Örnsköldsvik, men fler mobilitetstjänster som uthyrning av el-cyklar och elsparkcyklar planeras. Det här är ett spännande projekt!

En av initiativtagarna till att E-go nu kommer till Örnsköldsvik är Örnsköldsvik Airport med vd Robert Gyllroth i spetsen.

– Tjänsten har möjliggjorts tack vare samarbete mellan oss, kommunen, näringslivet och besöksnäringen. Vi har länge arbetat för att göra det lättare och billigare med transfer till och från flygplatsen. Nu har vi hittat en lösning – som dessutom motsvarar våra krav på miljömässigt attraktiva marktransporter, säger han.


– Det här ger oändliga möjligheter till våra passagerare, men också till hela Örnsköldsviks kommun. Tänk besökaren som tar en elbil från flygplatsen till hotellet och därefter gör dagsutflykter i Höga Kusten. Vilken tillgänglighet vi skapar, fortsätter Gyllroth.

Besöksnäringen i Höga Kusten har som vision att vara helt koldioxidneutral till 2030. Det här är en satsning som ligger helt i linje med detta.

– Möjligheterna att resa till Höga Kusten är riktigt bra idag med ett brett och attraktivt utbud. När entreprenörer nu tillsammans erbjuder både smidiga och bra lösningar får destinationen ett ännu starkare erbjudande till besökare som reser utan egen bil. Nu hoppas vi att det får spridning så att hela Höga Kusten får en mer turistanpassad tillgänglighet i framtiden, säger Mia Karlsson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling.

På flygplatsen finns dedikerade laddstolpar för E-go, liksom vid hotellkedjorna Scandic, First och Elite samt i Paradisgaraget, där det handlar om två bilpoolplatser. Allt sköts via en app där bilen bokas, öppnas, betalas och låses.

xt